Harjun Potku – Jämsänkosken Ilves (Harjoitusottelu, 15.3.2014 @ Vehkalampi 2, Jyväskylä)

1-0 Olli Lappi                                 2min

1-1 Valtteri Kallioniemi             15min

1-2 Johannes Karjalainen        32min

2-2 Olli Lappi                                 48min

3-2 Jesse Juusela                        52min

4-2 Ossi Välimäki                        75min

Talviunilta viheriöille herätetty Harjun Potku aloitti kevätkauden sotaharjoitukset kirjaamalla komeat 4-2 voittolukemat Jämsänkosken Ilveksestä. Vastaan asettuneelle, Keski-Suomen IV-divisioonassa viime vuonna toiseksi sijoittuneelle Ilveksen edustusmiehistölle ei jätetty epäselväksi kenen komennossa tuleva kausi tullaan marssimaan.

Ennakkoasetelmissa selvänä voittajasuosikkina Jyväskylään matkanneet paperitehdastyöläiset olivat avanneet harjoituskautensa Tampereella, voittamalla PJK:n 0-2 lukemin. Potkun leirissä otteluun valmistauduttiin kauhistellen Jesse Juuselan edellisillan suorituksia Freetimen tanssilattialla ja etsimällä tietoa missä Jämsänkoski sijaitsee. Mikko Piippa ilmoitti ennen ottelun alkua, ettei hänen menopelinsä tule kestämään tulevan kesän siirtymäetappia vierasotteluun.

Harjoitusottelu toimi näyttöpaikkana uusille pelaajakokelaille, joita miehistöön oli ilmaantunut tammikuun siirtoikkunan auettua. Pelaajasopimuksen toivossa Jyväskylään saapuneet Olli Lappi, Marko Pitkänen, Ronan Browne, Vili Ylinampa sekä Teemu Tikkanen saivat heti tuntea kriittisen Potku-yleisön sekä taivaansinisen pelipaidan kantamisesta syntyvän paineen niskassaan. Uusien miesten jännittäessä tulevan kesätyöpaikkansa puolesta, suurin osa viime kauden avainpelaajista oli jätetty kutsumatta koko peliin.

Varsinaisesti raportin aiheena ollut ottelu alkoi vauhdikkaasti Potkun siirtyessä 1-0 johtoon ottelukellon näyttäessä toista peliminuuttia. Avausosumasta vastasi sensaatiomaisesti, Potkun kärkeen hankittu kolossaalinen Olli Lappi, jonka nimeä taivaansiniset fanit lauloivat jo ennen kuin media-tiimi oli ehtinyt kirjautua Potkun Twitter- tilille.

Salama-alun jälkeen ottelun painopiste siirtyi vähitellen vierasjoukkueelle, joka alkoi päästä pelin juonesta kiinni. Peli jatkui vauhdikkaana, Ilveksen näennäisessä hallinnassa. Molempien joukkueiden pelaamisessa, varsinkin kotijoukkueen osalta, oli havaittavissa kevätkankeutta helpohkojen virheiden muodossa. Ottelun 15.minuutilla Ilveksen hyökkäyssuuntaan antama paine palkittiin ja Ilves-laiturin tarkka keskitys tavoitti Valtteri Kallioniemen, jonka komea pusku tasoitti ottelun lukemiin 1-1.

Vierasjoukkue lisäsi painetta hyökkäyssuuntaan, rikkoen kotijoukkueen keskikenttää sekä puolustuslinjaa laitojen kautta. Ottelun 32.minuutilla Johannes Karjalainen laukoi Ilveksen 1-2 johtoon. Ilveksen komennossa edettiin ensimmäisen puoliajan loppuun saakka. Ilveksen näennäinen hallinta oli muuttunut selväksi ja repinyt samalla Mikko Tarvaisen Copa Mundialit riekaleiksi.

Ottelun puoliajalla pelaaja-valmentaja Tarvainen näytti kuitenkin laumalleen taktista oivalluskykyään ja eipä aikaakaan kun Olli Lappi oli jälleen fanien syleiltävänä. Toisen jakson alkuun, ottelukellon näyttäessä 48.minuuttia Lapin laukaus 12 metristä yllätti Ilves maalivahdin. Samalla Vehkalammelle saapuneet potku-fanit huomasivat kotijoukkueen siirtyneen kuljettajan paikalle ottelutapahtumissa ja uuden tähden syttyneen taivaansiniselle kartalle.

Neljä minuuttia Lapin osuman jälkeen taivaansiniset saivat lauantaipussista todellisen herkkupalan, kun Lapin mainiosta esityöstä fanien lemmikki, Jesse Juusela repi kaiteet irti ja ohjasi Potkun turvallisen tuntuiseen 3-2 johtoon.

Kotijoukkueen itseluottamuksen nousu alkoi painaa vierasjoukkuetta kasaan. Potkun keskikentällä taistelleet Mikko Piippa ja Teemu Tikkanen, sekä erinomaisen ottelun pelannut Ronan Browne hallitsivat kaksinkamppailuja ja loivat tilanteita hyökkäyssuuntaan jatkuvalla syötöllä. Potkun löytäessä kenttäryhmityksensä tasapainon, jäivät Ilveksen hyökkäykset yksittäisiksi sekä suhteellisen vaarattomiksi.

Pelikellon asettuessa viimeisen vartin suoralle ampui Ossi ”Härkä” Välimäki Potkun 4-2 johtoon. Maalin pohjusti komeaa ensi-iltaa näytellyt Olli Lappi. Lapin ollessa huippuvedossa kerrottakoon, että joukkueen maalintekovastuuta edelliskaudet kantanut Juusela koki epäoikeutta ja menetti sanojensa mukaan neljän maalin illan tuomarivirheiden seurauksena.

Ottelu päättyi kotijoukkueen selkeään 4-2 voittoon. Keskeneräiseksi ja ylimieliseksi luonnehdittu Potku antoi kriitikoille välittömästi myrskyvaroituksen kesää ajatellen. Joukkueenjohtaja Eki Pesonen myhäili tyytyväisyyttään ottelun jälkeen: ”Uudet hankinnat onnistuivat odotusten mukaisesti ja uusia sopimuksia kirjoitetaan mahdollisesti hyvin pian. Erittäin vakuuttunut olen Jaanon (Kaipanen) panoksesta hyökkäys- ja puolustussuuntaan sekä Jaskan (Jaakko Kuusimäki) väkevästä esityksestä”. Kysyttäessä tulevan kauden odotuksia tämän otteluesityksen perusteella, Pesonen sytyttää sikarin, istahtaa Mersuunsa ja laittaa autostereoista soimaan Vesa-Matti Loirin ”Lapin kesän”.